LEK- OCH PARKUTRUSTNING

Vad ska man tänka på när man väljer parkutrustning?

Ska du skapa en offentlig miljö för barn och vuxna att trivas och ha roligt i? Då spelar parkutrustning såsom parksoffor, picknickbord och papperskorgar en viktig roll. Om du vill skapa en hållbar, inkluderande och funktionell utemiljö finns det flera aspekter att ta hänsyn till när du väljer parkutrustningen.

SHOW FILTERS

Serie

Material

Varför ska man ha parkutrustning på lekplatsen?

En bra lekplats erbjuder något för alla, inte bara lek i en trygg miljö. Det är här den sociala ytan kommer in i bilden – en lekplats bli mycket trivsammare om det finns parkutrustning. Det är populärt med picknickbord på lekplatser men även soffor och bord. Bara det finns en yta där man kan sitta, äta eller att som förälder bara få möjlighet att koppla av en stund och njuta av att barnen har det roligt. På mindre lekplatser kan det räcka med några picknickbord, parkutrustning och en papperskorg medan det på större lekplatser kan finnas grill, flera sittgrupper med soffor, bord och bänkar En annan viktig del av parkutrustningen på en lekplats är cykelställ. Ju större lekplats ju fler människor och desto fler cykelställ behövs.

Vilken funktion ska parkmöbeln ha?

Det är ingen idé att investera dyra pengar i parkutrustning om parkmöblerna inte tjänar sitt rätta syfte. Den främsta anledningen till att offentliga miljöer har parkutrustning är att personerna som använder den får ut så mycket som möjligt av sin stund på parksoffan eller bänken. Har utemöblerna rätt funktion för miljö de är placerad i kan parkprodukter faktiskt få människor att spendera mer tid utomhus. Om du ska köpa papperskorgar, se då till att de placeras på de ställen där folk går, rör sig eller vistas. Om du ska köpa parkmöbler för barn, säkerställ att de är i barnstorlek så att barnen kan sitta bekvämt. Tillgänglig parkutrustning är en annan viktig aspekt att ta hänsyn till; se exempelvis till att picknickbordet har en utskjutande bordsskiva eller har annan tillgänglighet för rullstol. Är det en plats där många ungdomar vistas kan en hängyta med modulära möbler i olika höjd och storlek vara passande. Ungdomar gillar att samlas i grupp och på en hängmöbel kan man sitta och ligga lite som man vill.

Vilken ytbehandling ska jag välja?

Om du vill att parkmöblerna ska hålla länge ska du välja parkutrustning av hög kvalitet och som är designade för att klara svenska väderförhållanden. Se därför till att parkutrustningen har rätt ytbehandling för den utemiljö den ska placeras i. Utrustning som exempelvis placeras vid en strandpromenad nära havet ska vara galvaniserade för att ha en chans att stå emot korrosionsskador. Ska du ha ett picknickbord på en lekplats eller en skolgård? Då rekommenderar vi Linax som är en miljövänlig och underhållsfri ytbehandling av träet. Linax är en linoljebehandling som trycks in i träet under vacuum vilket ger ett djupgående skydd och 50 års garanti mot rötangrepp. Det kan vara roligt att låta parkutrustningen bli en färgklick i den miljö de placeras i. Antingen kan man leka med RAL-färgen på stålets pulverlack eller välja en färgglad nyans på trät.

Passar parkmöblerna i utemiljön?

Det finns fler olika typer av sociala ytor i det offentliga rummet; parkområden, stadskärnor, skolgårdar, lekplatser, gator, torg och mycket mer. Varje område har sin egen unika miljö och uttryck, vilket gör att parkutrustningen bör väljas med omsorg för att passa. När det gäller stadsmiljöer med lite grönska kan man vara djärvare och mer kreativ i valet av design och material, med man i en grönskande parkmiljö har fler aspekter att ta hänsyn till. I en park vill man exempelvis tänka in de naturliga elementen såsom träd, växter och gräs vilket gör att parkmöbler i trä passar bra. Samtidigt kan det bli spännande med parkbänkar i olika former, höjder och färger. På ett torg kan en social yta möbleras med en kombination av fåtöljer, bord och bänkar.

Är parksoffan bekväm?

Om man vill att folk ska stanna länge i en social utemiljö med parkbänkar, soffa och bord är det såklart viktigt att möblerna är bekväma. Parkutrustning för offentliga miljöer ska vara både hållbar och inbjudande. Även om man väljer slitstarka och underhållsfria parkmöbler, är det viktigt att de även är ergonomiska. För äldre människor kan en seniorsoffa göra det lättare för en när man ska sätta sig och resa sig upp från soffan. Seniorsoffor har ofta lite högre sitthöjd och armstöd för att förenkla momentet. Högre ryggstöd är också en funktion som många gånger gör soffan skönare.

Vilket material ska jag välja?

De två vanligaste materialen för parkutrustning är trä, stål och kombinationen av dem. En träsoffa ger ett varmt intryck och blir inte lika kall som en i stål att sitta på om vintern. Utemöbler i stål kräver litet underhåll och är vanligt förekommande i offentliga miljöer – såsom vänthallar och köpcentrum i områden där de riskerar att utsättas för vandalism.

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept
Folklek logga