GUNGSTÄLLNINGAR

Varför ska en lekplats ha gungor?

För små barn finns det inget roligare än att flyga genom luften på en gunga. Ofta är gungställningen det första barnen springer till när de kommer till lekplatsen eller ut på skolgården. Gungor är helt enkelt en lekplatsmagnet. Men gungor har fler fördelar än att bara vara rolig, det är fysiskt krävande med många muskelgrupper som aktiveras samtidigt. Därtill utvecklas barnets motorik, koordination och sensoriska färdigheter när de svingar sig fram och tillbaka i luften.

SHOW FILTERS

Serie

Material

FYSISKA ASPEKTER MED ATT GUNGA

Att gunga på en gungställning gör att barn får kroppskontroll, utvecklar motorik och koordination och blir på gott humör. Gungställningar är inte bara roliga, att gunga ger även kognitiva och hälsomässiga fördelar:

Att lära sig kroppskontroll

En fysisk aspekt av att gunga är det förbättrar kroppsmedvetenheten, vilket ger barn en förståelse för alla de rörelser som kroppen kan och bör göra. Hur kan en gungställning åstadkomma detta? I kroppen finns olika receptorer som, när de aktiveras, signalerar var våra armar och ben är. Så när barn gungar och ger fart med hjälp av benen reagerar kroppen också på dessa benrörelser.

Att gunga aktiverar det vestibulära systemet som är sitter inne i örat. Detta system, som vi oftast kallar balanssinnet, ansvarar för rumsuppfattning och hur vi reagerar på jordens gravitation. Med andra ord att vi kan stå upprätt och inte ramlar. Eftersom gungning är en svingande rörelse fram och tillbaka, justerar kroppen ständigt sin förståelse av var den är. Det får gör att hjärnan övas på att hålla kroppen upprätt trots att gravitationen drar oss nedåt.

Motorik och koordination

På en gungställning utvecklas barns koordinationsförmågan eftersom flera muskelgrupper aktiveras samtidigt när man gungar. Det krävs magmuskler för att sitta upprätt på en kompisgunga, och på en plattgunga måste man använda benen för att hålla gungan i rörelse. Barnen använder även sina armar när de håller fast i repet eller kedjan som gungsitsen är fäst i.

Eftersom barnen använder sina muskler när de gungar, tränas dessa muskelgrupper och gör gungandet till en fysisk aktivitet. Starkare muskler är bra när barnen ska idrotta eller delta i fysiskt krävande aktiviteter.

Att gunga – alltså att med egen kraft få gungsitsen att svänga fram och tillbaka –maximerar den fysiska ansträngningen med att gunga. För barn som är för små för att själva göra fart eller barn med en funktionsnedsättning kan själva gungmomentet fortfarande vara fysiskt ansträngande eftersom många muskler aktiveras även av att bara sitta, hålla i sig och åka med.

Ett annat sätt att få fysisk träning på en gungställning är att gunga på en däckgunga. Eftersom däckgungor är större och ofta används av två barn samtidigt, aktiveras flera olika muskelgrupper samtidigt. Därtill övas även koordination och motorik.

Att vara utomhus

De fysiska fördelarna med utomhuslek för barn är enorma. Barn som leker ute på en lekplats får motion när de springer, hoppar, drar och klättrar på lekutrustningen. Att gunga på en gungställning stärker både ben och muskler.

Barn som leker ute får dessutom i sig mer D-vitamin, ett näringsämne som är viktigt för att förebygga sjukdomar och bygga starka ben. Faktum är att barn som är ute och leker är mindre sjuka.

Dämpar stress

De flesta barn tänker inte på stress eller den inverkan som stress har på hur de mår. Men en gungställning med olika sorters gungor kan faktiskt hjälpa till att lugna barn med exempelvis ADHD-diagnos eller oroliga barn. Precis som att en stressad vuxen blir lugn av en stund i en hängmatta kan stund i gungan lugna ett barn som har haft en jobbig dag.

Utöver de fysiska fördelarna en gungställning på lekplatsen ger finns det fler fördelar. Att gunga påverkar även hjärnan positivt.

Kognitiva fördelar med att gunga

Fördelarna med gungställningar i offentliga miljöer såsom skolgårdar och lekplatser är många. För barn innebär lekutrustningen att de även utvecklas socialt, får förbättrade sensoriska färdigheter och stärker sin koncentrationsförmåga.

Social utveckling runt gungställningen

Att få ägna sig åt fri lek på lekplatsen, vid gungställningen eller annan lekutrustning hjälper barn att lära sig grunderna i det sociala samspelet mellan människor. På lekplatsen lär sig barn att dela med sig, turas om och interagera med andra. De hittar på lekar och umgås med andra barn på ett sätt som utvecklande för hjärnan. En förälder kan säkert uppleva det som att barn på en lekplats springer runt helt planlöst. Men vad som faktiskt händer är att barn tränar på att kommunicera med varandra, att sätta ord sina tankar och lära sig hur man samarbetar för att nå ett gemensamt mål. Även om det uppstår bråk mellan barn på lekplatsen så är även konflikter och hur man hanterar dem en viktig lärdom i livet.

Hur kommer då gungställningen i detta? – Tänk så här – ett barn kommer till lekplatsen och går direkt till gungställningen. Men, alla gungor är upptagna. Nu står barnet där förväntansfullt och väntar på att en gunga ska bli ledig. Där och då övas barnet i att ha tålamod och att man får vänta på sin tur. När en gunga sen blir ledig sätter sig barnet till rätta och börjar gunga. Efter en stund sneglar barnet på kompisen i gungan bredvid och säger: ” Jag kan gunga högre än du!” Vips är barnen igång med leken vem kan gunga högst! Denna kreativa, egenpåhittade lek gör det möjligt träffa nya kompisar och att arbeta tillsammans med andra mot ett gemensamt mål.

Att gunga utvecklar barns sensoriska färdigheter

Ett barn som tillbringar mycket tid inne med att titta på tv och spela har bara möjlighet att utveckla två sensoriska färdigheter – syn och hörsel. Medan barn som leker utomhus kan utveckla och finslipa alla sina sensoriska färdigheter. Detta inkluderar sinnena för rörelse och position, balans, känsel, hörsel, syn, lukt och även smak. Eftersom små barn använder hela kroppen för att kontrollerade sina rörelser är aktiv lek, som att gunga, ett sätt för barn att utveckla sin kroppsmedvetenhet och balanssinne.

Barn använder också sina andra sinnen när de leker utomhus. De plockar upp löv, hittar maskar och kottar och lär sig hur föremålen känns i handen. De hör fågelkvitter och uppfattar ljudet av bilar som kör förbi. De ser de vackra i naturen runt dem. De interagerar med sina kompisar och utvecklar förmågan att snabbt se från en person eller sak till en annan. De känner doften av nyklippt gräs och blommor.

Vad har allt detta med gungor och gungställningar att göra? Jo, barn älskar att gunga, och om man gillar att gunga vill man gå till lekplatsen, när lekplatsbesöket sedan är över vill barnet komma tillbaka nästa dag för att testa något annat än gungställningen. Kanske är det klätterställningen med den stora klätterväggen som lockar den här gången? När barn leker utomhus aktiveras alla sinnen för att ta in det som finns i omgivningen – det är utvecklande för både kropp och hjärna!

Ökad koncentrationsförmåga

Visste du att koncentrationsförmågan kar när man gungar? Faktum är att man rekommenderar barn som har diagnostiserats med ADHD att gunga. Gungrörelsen har en lugnande inverkan på barn och efteråt kan de lättare fokusera på andra mer strukturerade aktiviteter. Det är ingen tillfällighet att skolor har raster och att skolgårdar har lekutrustning såsom gungställningar, rutschkanor och klätterställningar. Fri lek ger barn distans till skolarbetet. När barn leker fritt på rasten kan de lättare att återfå fokus när det är dags att koncentrera sig på lektionen och skolarbetet.

Barn som är ute mycket är ofta mer nyfikna, kan koncentrera sig på en och samma uppgift längre och har lättare för att leka själv. Genom att uppmuntra barn att gunga och spendera tid utomhus hjälper vi dem att utveckla färdigheter som de behöver i klassrummet och i andra sammanhang.

Man blir på bättre humör när man gungar

Att leka utomhus förbättrar barns humör och välbefinnande. Barn blir glada när de är ute i solen och får frisk luft. Varför? Solen stimulerar den del av hjärnan som styr vår känsla av lycka och glädje. Därför tenderar människor som är ute mycket att vara gladare och mer positiva än de som är mer inomhus. Att uppmuntra barn till att leka utomhus, på gungställningen eller i klätternätet, kan alltså göra att de blir gladare.

Gungor för barn med särskilda behov

Alla fördelar med gungställningar som vi har berättat om ovan gäller för barn i alla åldrar. Om du har ett barn med särskilda behov kanske du undrar hur ditt barn passar in i bilden. Det är trots allt inte alla barn som kan gunga på en traditionell gungställning. Så vilka möjligheter ger en gungställning barn med speciella behov?

Till att börja med finns det många tillgänglighetsanpassade gungställningar och gungsitsar. Vi har exempelvis gungställningar där man kan gunga sittandes i en rullstol, vidare finns det säkerhetsgungsitsar med ryggstöd. En annan bred och tillgänglig gungsits är kompisgungan där man kan gunga liggandes eller tillsammans med en kompis eller vuxen.

Sensorisk integration

När vi gungar stimuleras balanssinnet och det fotoreceptiva systemet. Det fotoreceptiva systemet ansvarar för hur hjärnan svarar när ljus kommer in genom ögonen. Så, vilken betydelse kan en gungställning ha för ett barn som är sensoriskt överkänslig?

Ett barn med sensorisk överkänslighet kan ha svårt att bearbeta vissa sinnesintryck. När ett barn gungar aktiveras i princip alla sinnen samtidigt. Ljuset runtomkring, ljudet från andra barn som leker eller trafiken i närheten, känslan av vinden i ansiktet och känslan av att muskler spänns när gungan åker fram och tillbaka – alla dessa sinnen är påkopplade medan barnet gungar. Ju mer de gungar, desto mer måste hjärnan och kroppen aktivera dessa sinnen, på gungställningen tränas alltså hjärnan i att bearbeta all denna information. För barn med sensorisk överkänslighet, autism och Aspergers syndrom kan det vara lugnande att gunga. Genom att gunga i en trygg utomhusmiljö tränas barnet samtidigt på att hantera sinnesintrycken runtomkring vilket kan ha en positiv inverkan på utvecklingen.

Förbättrad koncentrationsförmåga

Vi nämnde detta tidigare, men för barn med särskilda behov kan gungmomentet ha stor inverkan på koncentrationsförmågan. Eftersom en gungställning stimulerar så många sensoriska intryck på samma gång, kan barnets sensoriska behov tillgodoses genom att gunga. Blodtillförseln i hjärnan ökar när man gungar vilket hjälper barn att fokusera och koncentrera sig. Ett par minuters gungande kan ge flera timmars förbättrad koncentration hos ett barn som kämpar med att kunna fokusera.

Gungans lugnande effekter

Undrar du varför det känns lugnande att gunga? Att svinga fram och tillbaka är en lugnande rörelse som frigör endorfiner i kroppen vilket gör att barn känner sig gladare och mer fokuserade efter de har gungat. Samtidigt som gungställningar är ett bra sätt att få barn att känna sig piggare, är det också ett bra sätt för barn med särskilda behov att komma ner i varv innan de ska sova.

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept
Folklek logga