KLÄTTERNÄT

Varför är klätternät så populära på lekplatsen?

Barn älskar att klättra och kan inte låta bli att klättra när de ser ett klätternät! I nätet får barn övning i att stäcka på både armar och ben för att nå nästa rep på den väg de valt. Kanske de vill klättra högst upp eller rakt igenom. Fortare eller högre än förra gången? I klätternäten övar barnen både muskler och balans och lär sig att övning ger färdighet.

SHOW FILTERS

Serie

Material

Vilket klätterlek är bäst för offentliga utemiljöer?

Det finns många olika klätternät att välja mellan; höga och låga, stora och lite mindre samt nät anpassade för såväl stora som små barn. De finns i många olika former till ex nätpyramider som är fasta eller kan snurra, större klätternät i form av labyrinter med plats för många barn samtidigt, horisontella nät som kan passa i en balansbana och vertikala som en klätterställning. Letar man efter ett klätternät som passar i en skogsmiljö bland träd och buskar, finns det mycket vackra både stora och små, med stockliknande konstruktion.

Säker klätterlek

Det går inte helt att undvika att barn ramlar när de leker. Men barns klätterlek skall alltid vara så säker som möjligt och konstruktionen stabil och av hög kvalitet som håller länge. Det är viktigt att barn inte skadar sig på trasig eller sliten lekutrustning. Se också till att fallskyddet är säkert och anpassat efter klätterlekens fallhöjd. På så sätt blir lekplatsen säker och om barnet ramlar från lekutrustningen.

Barn behöver röra på sig, hur hjälper lekutrustningen till med det?

  • Inbjudande lekutrustning som klätterlek lockar barn att börja klättra. Kan jag komma högst upp? Kan jag klättra rakt igenom nätet?
  • Fysisk aktivitet är viktigt och barn som är fysiskt aktiva mår bättre
  • Barnen tränar sin motorik, sina muskler, sin balans, sin koordination och sin kondition, utan att tänka på det, medan de klättrar och leker.
  • Lekutrustning som klätternät, balansnät och klätterväggar triggar barns fantasi och får dem att hitta på nya lekar att leka tillsammans med andra barn.
  • Ett klätternät kan med fördel ingå i en hinderbana där barnen kan öva både balans, koordination och styrka. Barn har ju i alla tider älskat att klättra i träd – tänk att få klättra på ett säkert sätt i en lekutrustning med nät, utan att någon ropar till dem att genast komma ner!
We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept
Folklek logga