FALLSKYDD

Fallskydd för lekplatser, utegym och andra utemiljöer

Ett av de viktigaste stegen i att skapa en fulländad utemiljö är att välja rätt fallskydd. Alla våra stötdämpande underlag bidrar till att säkerheten i utemiljön upprätthålls, däremot varierar underlagens fördelar avseende tillgänglighet, graden av underhåll, estetik och slittålighet. Folklek erbjuder ett brett utbud av fallskyddslösningar för lekplatser, sportplaner, utegym och många andra utemiljöer.

Nivåstabila fasta fallskydd

Platsgjutet gummi

Fallskyddsgummi ger ett underlag med plan yta som gör utemiljön tillgänglig från exempelvis en rullstol. Platsgjutet gummi passar på såväl lekplatser som sportområden och finns i en rad olika färger vilket ger möjligheten att skapa spännande design med mönster i fallskyddet. Folkleks fallskyddsgummi har en bas av SBR med ett topplager i EPDM.

Fördelar:

 • Hög tillgänglighet och åtkomst för alla
 • Olika färgkombinationer och möjlighet till kreativ design
 • Underhållsfritt

Priser från 1625 kr/ kvm. Frakt tillkommer.

Gummiplattor

Prefabricerade sviktande fallskyddsplattor av gummi som finns i olika färgalternativ, design och storlekar. Gummiplattorna finns i tjocklekar från 30 mm till 100 mm, tjockleken avgörs av lekredskapens fallhöjd. Fallskyddet skapar tillgängliga utemiljöer och är ett prisvärt alternativ till exempelvis platsgjutet gummi.

Fördelar:

 • Minimalt underhåll
 • Möjlighet att byta ut enstaka plattor vid behov
 • Hög tillgänglighet
 • Slittåligt

Kontakta oss för pris på fallskyddsplattor.

Konstgräs

Konstgräs är ett populärt fallskydd som ger utemiljön ett naturligt och rent intryck. Konstgräs klarar tufft slitage på lek- och idrottsplatser samtidigt som det lever upp till branschens säkerhets- och kvalitetskrav. Konstgräs ska toppas/fyllas med sand, på en lekplats läggs konstgräset på sviktande pads i en tjocklek som beror på lekredskapens fallhöjd. Folklek har konstgräs i många olika färger och utföranden, kontakta oss så berättar vi mer!

Fördelar:

 • Skapar en säker och inbjudande utemiljö
 • Konstgräs både ser och känns naturligt
 • Tål högt slitage
 • Kräver litet underhåll

Priser från ca. 200 kr/ kvm, priset varierar beroende på typ av gräs. Frakt tillkommer.

Fallskydd med lösfyllnadsmaterial

Träflis

Träflis är ett populärt och miljövänligt fallskydd på en naturlekplats eller ett utegym. Cellulosaflisen görs från trädstammens yttre delar och är både estetiskt inbjudande och säker. Ett underlag med flis ska ha en tjocklek på 400 mm för att vara ett säkert fallskydd på en lekplats. Folkleks träflis kommer från svenska träd och har PEFC-certifiering.  

Fördelar:

 • Miljövänligt
 • Naturligt intryck
 • Litet underhåll

Priser från 685 kr/m3. Frakt tillkommer.

Fallskyddssand

Sand är ett klassiskt och naturligt fallskydd på lekplatser runt om i Sverige. Dock ökar sanden slitaget på lekställningarna då sandkorn lätt fastnar i barnens skor och blir som ett sandpapper på redskapens platta ytor. Det är viktigt att välja sand med rätt fraktion, fallskyddssand ska ha en kornstorleksfördelning från 0,25 mm till max 8 mm. Underhåll i form av uppluckring krävs då sanden med tiden packas och blir hård.

Fördelar:

 • Naturligt och säkert
 • Enkel installation

Priser på sand varierar, pris lämnas vid förfrågan.

Lekplatsbark

Folkleks bark kommer från den svenska furan och framställs av den yttre delen av trädstammen. Barken består av bitar i storleken 25–35 mm som har rensats rena från andra fraktioner. Bark ger naturlekplatser, parker och naturnära träningsytor ett naturligt och inbjudande intryck. Bark bryts ner långsamt i naturen vilket skapar god ekonomi, dock förflyttas barken lättare med väder och vind än exempelvis flis, vilket gör ett visst underhåll nödvändigt.  

Fördelar:

 • Naturligt intryck
 • Miljövänligt

Priser från 750 kr/m3. Frakt tillkommer.

Vilket fallskydd är bäst?

Beroende på ytan och användningsområdet finns en rad olika val att göra när du planerar din utemiljö. Nedan listar vi några saker att ta hänsyn till när du ska välja underlag.

Vilka ska använda utemiljön?

Om du vill ha en inkluderande och tillgänglig utemiljö är konstgräs, gummiplattor eller platsgjutet gummi alternativ som gör det möjligt för barn och vuxna med funktionsvariationer att beträda lekplatsen eller utegymmet. Fallskydd med löst material såsom exempelvis sand, kan göra det svårt att ta sig fram lekplatsen för vissa.

Vilken typ av lek- eller träningsredskap ska stå på ytan?

Om du har en lekställning med en fallhöjd över 600 mm eller som har en tvingande rörelse såsom gungställningar, krävs ett stötdämpande underlag på en islagsyta om minst 1500 mm utanför lekredskapet. Är fallhöjden över 1500 mm ökar ytan som kräver stötdämpande underlag. Låter det krångligt? Inga problem, vi hjälper dig så att beräkningen blir rätt och lekplatsen säker.

I vilken omfattning kommer utemiljön att nyttjas?

Om det kommer vara hårt tryck på utemiljön krävs ett slitstarkt fallskydd som stannar kvar på lekplatsen och är säkert över tid, såsom exempelvis konstgräs eller sand.

Vilken budget har du?

Fallskyddet, jämte markarbete och installation är en betydande del av en utemiljöinvestering. Som tumregel kan sägas att nivåstabila underlag, såsom exempelvis platsgjutet gummi, betingar en högre kostnad än lösfyllnadsmaterial som sand.

Hur ser planen för underhåll och drift ut?

Underhålls- och driftaspekten är också en viktig del att tänka in i valet av fallskydd. Lösfyllnadmaterial som sand må vara en lägre initial investering men materialet kräver kontinuerlig uppluckring för att den stötdämpande förmågan bibehållas. Nivåstabila underlag är dyrare men erbjuder längre garantier och kräver mindre underhåll efter de har installerats.

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept
Folklek logga