PARKSOFFOR

Varför är det viktigt med parksoffor?

Parksoffor är underskattade. Det är den perfekta platsen för att läsa en bok, titta på folk, träffa kompisar eller bara njuta av att vara utomhus. Allvarligt talat, hur många romantiska möten i filmer har inte utspelat sig på en parksoffa? Det är fler än man kan räkna.

Vilken parksoffa ska man välja?

Parkmöbler skapar trivsel och får människor att uppskatta grönskande parker och andra utemiljöer mer. En ledig parkbänk eller parksoffa får många att sakta ner och sätta sig en stund. Innan du bestämmer dig för den perfekta parkbänken för just din utemiljö är det några saker gällande material vi vill berätta:

  • Stål
  • Trä
  • HPL

Varje material har sina unika fördelar. Kanske överväger du huruvida du ska byta ut de gamla parksofforna på din nya lekplats eller inte? Gör det, skruttiga soffor och bänkar påverkar helhetsintrycket av utemiljön och signalerar om det är en välskött och trevlig park, lekplats eller annan utemiljö.

Gällande val av material för parksoffan så beror det på ändamålet – var soffan ska stå och hur den kommer att användas.

Parksoffor i stål

Parksoffor i stål med rätt ytbehandling är något av det mest hållbara som finns på marknaden. Stålmöblerna är antingen galvaniserade, varmförzinkade eller ED-lackade under pulverlacken. Det säkerställer att parksoffan klarar hårda väderförhållanden och förhindrar korrasion. Stålsoffor som har rätt ytbehandling har lång livslängd och kommer se nya ut i flera år. Gällande underhåll så är stålmöbler lätta att torka av och rengöra. De är stabila och står pall för vandalism bättre än något annat material.

Träsoffor

Parksoffor i trä är en klassiker. Trä är ett bekvämt material att sitta på samtidigt som det ger ett traditionellt uttryck som lätt smälter in i en utemiljö. Trä är ett naturligt material och en träsoffa är därför en utmärkt plats att slå sig ner och njuta av naturen på. Folkleks parkmöbler i trä har en rötskyddsbehandling med linolja, Linax. Behandlingen gör att träet står emot röta och därmed blir parkmöbler med linax-behandling näst intill underhållsfria.

Parkmöbler i HPL

HPL är ett mycket slitstark trä-laminat. Det har en slät yta vilket gör parksoffan lätta att torka av. HPL är helt vattenresistent vilket gör materialet underhållsfritt. För skolor där undervisningen flyttas ut kan parkutrustning i HPL vara ett bra alternativ, detta då ett bord med slät yta ger en mer passande arbetsyta än exempelvis träbrädor.

Olika typer av parksoffor

  • Parksoffor med eller utan armstöd: De flesta soffor kan fås med eller utan armstöd. Dock är det rekommenderat att parksoffor i offentlig miljö ska ha armstöd. Då detta kan vara ett värdefullt hjälpmedel när man ska sätta sig ned eller ställa sig upp. För att skapa inkluderande utemiljöer som passar alla människor rekommenderar vi därför alltid modeller med armstöd för parker, gatumiljöer och torg.
  • Seniorsoffor: En seniorsoffa har en högre sittyta och ryggstöd än en traditionell soffa. Ryggstödet gör parksoffan bekväm att sitta i för äldre människor och den högre sitthöjden förenklar momentet att sätta sig och resa sig upp från soffan. Seniorsoffor har alltid armstöd för ökad tillgänglighet.
  • Barnmöbler: Parkmöbler som är speciellt utformade för barn är inte bara inkluderande utan ökar även säkerheten. Picknickbord, parksoffor och bänkar för barn är lägre vilket gör att små barn lättare kan sätta sig själva. Många barnmöbler har också mjukt rundade hörn och ryggstöd för ökad komfort och säkerhet.

Viken ytbehandling ska jag välja?

Det finns många alternativ när du väl har bestämt dig för om du vill ha en parksoffa i trä, stål eller HPL.

Vill du ha en färgglad parkmöbel? Om ja, välj en parksoffa i stål som är pulverlackad. Här kan du välja mellan alla RAL-färger som finns tillgängliga på färgakartan.

Vill du ha en underhållsfri möbel? Välj då galvaniserat stål och/eller linax-behandlat trä.

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept
Folklek logga