HINDERBANOR

Varför vi älskar hinderbanor

Det är ingen hemlighet att vi på Folklek älskar hinderbanor. Med 20 års erfarenhet från branschen har vi sett intresset för motorikbanor för barn i offentliga utemiljöer växa år efter år. Med över 30 olika lekredskap och ett stort antal färdiga lösningar i sortimentet har det aldrig varit lättare att hitta hinderbana som passar ytan i just din utemiljö!

SHOW FILTERS

Serie

Material

Sex anledningar till vår kärlek till hinderbanor

Det är en klassik typ av lekutrustning. Oavsett om det är en skolgård eller en offentlig lekplats, så erbjuder en hinderbana mycket lekvärde, fysisk aktivitet och utvecklar barns motoriska färdigheter. Men det är inte allt! Nedan listar vi sex anledningar varför vi älskar motorikbanor för barn:

1. Motorikbanan utvecklar barns grundläggande rörelseförmåga

Grundläggande rörelseförmåga är en viktig byggsten för rörelse och är därför avgörande för alla barns utveckling. De olika hindren i en hinderbana såsom klätternät, balanslek och klätterväggar låter barn fokusera och utveckla en specifik rörelse per hinder, oavsett om det handlar om att hoppa, klättra eller göra båda samtidigt.

2. En motorikbana bygger självkänsla och självförtroende

Utmanande och åldersanpassad lek är det perfekta sättet för barn att stärka sitt självförtroende på lekplatsen. Oavsett om det handlar om att klättra varvet runt på något av våra Djungelgym eller klara att klättra upp och över klätternätet på ett hinder i Robinia så har våra hinderbanor något som passar alla – från små barn till tonåringar. Att använda rörelser på ett sätt som man inte brukar göra ökar barnets självkänsla och självförtroende.

3. Perfekt med hinderbana på skolgården

Alla skolgårdar borde ha en. På många skolgårdar, speciellt på högstadieskolor, skulle en hinderbana kunna få fler barn fysiskt aktiva på rasten. Denna typ av lekutrustning lockar många barn och ungdomar till spontan och oplanerad lek. Man tar några steg på hinderbanan, några kompisar händer på och plötsligt är det ett helt gäng som klättrar och tar sig fram i banan -utan att det egentligen var planerat så.

4. Motorikbanor förbättrar rumsuppfattning och koordination

En sak man inte alltid tänker på är att hinderbanor och motorikbanor stärker barns rumsuppfattning och koordination. Barn blir mer medvetna sin kropp och världen omkring dem. Oavsett om det handlar om att kravla sig genom en tunnel i djungelgymmet, ta sig fram över klätternätet eller gå armgång på en Monkeybar så älskar barn att ta sig an utmaningar som dessa, antingen ensamma eller tillsammans i grupp.

5. På motorikbanan lär man sig att inte ge upp 

”Försök igen, ge inte upp”, säger vi ofta till våra barn. Att öka barnets motståndskraft mot att ge upp är kanske inte det första man tänker på när man pratar om fördelarna med hinderbanor. Men vi på Folklek tycker det är en av de främsta anledningarna till att bygga en hinderbana för barn i en offentlig miljö. Vi uppmuntrar alltid till att låta risktagande och utmanande lekmoment vara en del av en lekplats eftersom vi är övertygade om att det är faktorer som hjälper barn att utvecklas både fysiskt och mentalt. Så gör inte banan för enkel – våga utmana med lite svårare hinder så barnen får växa!

6. Ökar styrka och kondition

Det är ingen hemlighet att hinderbanor är ett bra sätt att få barn fysiskt aktiva utomhus. Populära hinder i trä eller stål, höga eller låga klätterställningar eller hängande rep gör att barn övar fysisk styrka och kondition. När du väljer din hinderbana med redskap från Folkleks sortiment kan du skräddarsy design och utförande efter egna önskemål, ytans storlek och din budget.

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept
Folklek logga