BALANSBANA

Varför är balanslek viktig?

Att öva på balansen är viktigt för barn därför är balansredskap och balansbanor de perfekta lekredskapen. En balansbana, eller ett balanshjul, behöver inte vara högt ovanför marken, en liten bit räcker. Den balans, koordination av rörelser och kroppsmedvetenhet som barnen lär sig hjälper dem i deras fysiska utveckling och ger dem fördelar när de exempelvis vill ägna sig åt någon idrott.

SHOW FILTERS

Serie

Material

Vilken lekutrustning utvecklar balansen bäst?

Aktiviteter som främjar barns finmotorik, koordination och balans finns på lekplatsen! Genom lekutrustning med balansmoment, såsom balansbanor, stimuleras barnets fysiska utveckling. Nedan presenteras tre lekredskap som är extra bra när det kommer till just balansträning:

Balanssteg eller balansbom

Att gå på något en liten bit ovanför markens kan förbättra ett barns balansfärdighet. Balansbommar och andra balansredskap i en balansbana utvecklar barnets styrka i bålen och att lära dem att hålla balansen på ett ojämnt underlag. Att börja balansera på låga redskap är viktigt för självförtroendet och andra färdigheter som behövs för att våga gå på balansbommar och annan svårare lekutrustning.

Balansbanan Jax är ett exempel på ett lekredskap som utvecklar barnets balans och koordination. Balansstegen utgör en kort bana tillsammans, men självklart kan man välja att hoppa mellan två balanssteg, eller bara gå den första delen av balansbanan. Den här aktiviteten utvecklar inte bara fysiska även sociala. Barn kan leka fantasilekar på balansbanan, som att låtsas att det är vatten eller lava under stegen som man absolut inte får nudda. Banor med en blandning av stora och små steg i olika storlekar och höjder hjälper till att utveckla koordinationen ytterligare.

Naturlek med balans

Kopplingen mellan natur, idrott och lek blir allt viktigare eftersom många barn idag lätt blir stillasittandes med skärmar och dataspel inomhus. Det är lätt att skapa en balansbana i en skogsdunge eller utmed en stig vid förskolan. Här kan man givetvis använda naturliga element som stockar och stenar, eller kombinera med lekutrustning såsom en vinglig balansbro eller ett lågt klätternät. Våra balansredskap i trä smälter in i naturen och blir en integrerad del av en naturinspirerad balansbana.

Balansrep med stöd

Ett annat balansredskap där balansfärdigheterna övas och sätts på prov är balansrepet. Lekredskapet är utformat med ett rep löper mellan två stolpar och har en vertikal bom som stöd. Att gå på lina är svårt men med bommen som stöd är det här en balansaktivitet där man efter lite övning kanske inte ens tar hjälp av bommen. Med övningar som balansrep kan barn låtsas att de går på lina samtidigt som de stärker sina muskler och koncentration.

Vilka balansredskap ska man välja till balansbanan?

Balansredskap finns i både trä, stockar och metall. Det finns balansbanor i olika höjder, balansbommar, smala trappor till slänter, balansgungor, balansnät, hängbroar samt färdiga hinderbanor med balansmoment. Givetvis är övas barnens balans genom lek och aktivitet på annan typ av lekutrustning än bara en balansbana. De flesta lekställningar och lekredskap som involverar fysisk aktivitet, koordination och som vippar eller gungar bidrar till någon form av motorisk träning. Nedan är några exempel:

  • Klätterväggar
  • Trampoliner
  • Vippgungor och
  • Fjädergungor och gungdjur

Säkerhet på lekplatsen

De allra flesta balansbanor har låg fallhöjd, så risken att skada sig är liten även om barnet ramlar vid de första försöken att balansera.  Är höjden över 60 cm ska det finnas ett falldämpande underlag som gör fallet från balansredskapet förlåtande. Säkerställ att balansbanan du väljer är enligt standarden EN-1176 och är tillverkad i ett robust och slitstarkt material som håller länge.

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept
Folklek logga