KLÄTTERSTÄLLNINGAR

Därför är klätterställningar barnens favorit på lekplatsen

Klätterställningar för barn är en fantastisk lekutrustning – de är inte bara roliga utan även mångsidiga. För barn erbjuder en klätterställning på skolgården eller lekplatsen många olika lekmoment såsom att klättra i nät, på en klättervägg eller hänga i rep. Det är mångfalden av lekmoment som gör den här typen av lekredskap till barnens klara favorit på lekplatsen.
SHOW FILTERS

Serie

Material

Välja rätt klätterställningar för offentliga utemiljöer

Att det ska finnas en klätterställning i offentlig utemiljö är klart, men vilken ska man välja? Vi på Folklek hjälper dig givetvis, men det kan vara bra att veta mer om den här typen av lekutrustning:

Säkerhet

På många sätt är det av högsta prioritet, säkerheten är en aspekt man alltid ska sätta först när det kommer till klätterställningar för barn. Man kan inte undvika att barn ramlar när de leker på en lekplats. Men man vill, så långt det går, använda lekutrustningen som är så säker som möjligt för barnen att använda. Du ska därför välja en klätterställning som följer säkerhetsstandarden EN 1176 för lekutrustning. Standarden säkerställer produktens kvalitet avseende materialet den består av. För att undvika skador ska man alltid titta efter klätterställningar med material av hög kvalitet som håller länge, på så sätt kan skador som en följd av trasiga och slitna delar undvikas.

Funktion

En bra klätterställning ska ha många lekmoment. Titta efter en stabil produkt som erbjuder klättring för barn i alla åldrar. Du kan välja en mångsidig klätterställning med utmanande lekmoment såsom klätternät och stänger man kan hänga i eller gå armgång mellan för att bibehålla barnens intresse samt hitta nya sätt som produkten kan användas på. Det finns många typer av klätterställningar att välja mellan: Populära produkter kombinerar ofta klätterutmaningar med en balansbana medan andra har höga klättertorn med nät. Tänk på vad du vill uppnå med klätterställningen och hitta en som har de funktionerna. Folklek har byggt lekplatser på skolgårdar i hela Sverige som är mångsidiga samtidigt som de skapar fysisk aktivitet. Dessa har en design och funktion som förbättrar barnens motoriska färdigheter, styrka och balans. Försök hitta en klätterställning med stegar, rutschkana tillsammans med nät som barnen kan klättra i. Det hjälper dem utveckla sin fantasi eftersom dom får många olika lekredskap att välja på.

Kvalitet

När man ska välja klätterställning för offentliga utemiljö ska man alltid ta hänsyn till kvaliteten. Säkerställ att den är för utomhusbruk men även av bra kvalitet så att den håller länge. Stommen, näten och skruvar ska vara av sådan dimension och kvalitet att klätterställningen klarar regelbunden användning under lång tid. Folklek är experter på klätterlek och underhållsfria produkter som håller länge i sortimentet. Bland annat finns klätterställningar i trä med rötskyddsbehandling som gör att de klarar högt slitage med många år av klättrade barn.

Design

Stilen och hur en klätterställning ser ut beror på många saker, design eller färg är några exempel. Sök efter klätterlek med tilltalande design och färger som både lockar barn till lek samtidigt som den passar in i miljön. Idag är många barn stillasittande eller ute för lite, men utmanande lekutrustning såsom klätterställningar för barn, är perfekta för att få barn aktiva och leka mer.

Varför en klätterställning på lekplatsen:

    • Att klättra kräver fokus och koncentration: För att ta sig upp i klätterställning på lekplatsen behöver barnet välja sin väg och planera nästa steg. Det ökar problemlösningsförmågan och lär barnen viktiga färdigheter.
 
    • Att klättra tränar barnets koordinationsförmåga: I klätterställningen använder barnen både händer, fötter och ögonen för att välja väg. Hela klättermomentet är en rejäl utmaning som kräver koordination, det är därför viktigt med klätterställningar för små barn så de kan öva sina motoriska färdigheter.
 
    • Man blir stark av att klättra: En klätterställning på lekplatsen innebär såklart mer än att barnen tränar styrka, men vikten av fysisk aktivitet hos dagens barn går inte förminska. Barn som är fysiskt aktiva mår bättre.
 
    • Sätta upp och nå mål: När barn klättrar lär de sig att de kan klara svåra utmaningar. Men eftersom inte alla når eller vågar klättra högst upp i klätterställningen så lär barnen sig också av sina misstag och måste klura ut hur de ska lyckas nästa gång – det är viktiga färdigheter i barnets utveckling.
We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept
Folklek logga