KOMPISGUNGA

Därför är kompisgungan populär på lekplatsen

På en kompisgunga kan man gunga liggandes eller flera tillsammans. Gungsitsen är rund och påminner om ett fågelbo, därför kallas gungan även för fågelbogunga. Kompisgungor passar barn i alla åldrar och är ett perfekt inslag på alla typer av lekplatser i offentliga utemiljöer.  Kompisgungans breda sits gör den tillgänglig för såväl små barn som barn med funktionshinder, på så vis blir lekplatsen inkluderande för alla barn.

SHOW FILTERS

Serie

Material

Skapa en inkluderande lekplats med kompisgunga

Barn har älskat att gunga i alla tider och gungställningen är definitivt ett lekredskap som har funnits länge på lekplatser. Men den är fortfarande det mest populära inslaget på en lekplats eftersom den skapar glädje och vem som helst kan använda dem. Kompisgungan uppfyller alla barns önskemål på en gunga. Oberoende om det som gungar är en liten bebis, ett barn i förskoleålder eller en tonåring med begränsad rörelseförmåga så kan alla gunga i denna gungställning.

En inkluderande lekplats är tillgänglig för alla oavsett funktionshinder. Med en kompisgunga ökar tillgängligheten på en lekplats på flera sätt:

  • Ett barn som inte kan sitta själv kan ligga på kompisgungan och bli gungad av en förälder eller syskon.
  • En vuxen kan gunga i kompisgungan tillsammans med ett yngre barn
  • För barn med autism ger kompisgungor en trygg och social miljö
  • Barn med begränsad rörelseförmåga kan gunga liggandes eller tillsammans med en vuxen eller en kompis.

Varför älskar barn gungor?

Att gunga fram och tillbaka är ren härlig upplevelse både för barn och vuxna. En stund i avslappnande gungning gör oss gladare och lyckligare. Att gunga stärker både den mentala och fysiska hälsan genom att stärka banden mellan barnet och den vuxna som ger fart. Att gunga har även en positive inverkan på barns balans och kognitiva förmågor. Kompisgungor möjliggör också olika sätt att gunga på. Man kan stå, sitta eller ligga utsträckt på den stora gungsitsen. Man kan såklart även hitta på lekar runtomkring själva gungandet som att se vem som kan hoppa längst från gungan i farten. Alla dessa aktiviteter och möjligheter gör kompisgungor till den populära lekplatsutrustning som de är.

Vilken typ av kompisgungor finns det?

Gungställningen har oftast två eller fyra rejäla stolpar som förankras i marken, antingen genom gjutning eller med nedgrävningsfundament. Det är i dessa som håller om bommen som våra kompisgungor fästs i och sedan hänger ner ifrån. Själva gungsitsen består av rep och gummi. Alla delar är gjorda för att klara vårt skandinaviska klimat och är av hög kvalitet. Man kan med fördel ha några vanliga plattgungsitsar tillsamman med en eller två kompisgungor på lekplatsen. I Folkleks sortiment finns även kompisgungor där gungställningen är bred och väl tilltagen. Det gör att man kan gunga i 360 grader, alltså högt och långt ut åt sidorna. Det är en speciell upplevelse som uppskattas av många barn och ungdomar.

Vilken kompisgunga du ska välja?

Det finns några faktorer att ta hänsyn till när du väljer gungställning för din kompisgunga:

  • Gungor kräver stor säkerhetsyta man måste därför se till att ha den plats som krävs för en gungställning med kompisgunga. Titta därför efter hur stor säkerhetsyta som gungställningen kräver. En stor och bred gungsits, såsom en kompisgunga, kräver en större säkerhetsyta för att undvika krockar med andra gungor eller barn som rör sig bakom gungan.
  • Fundera över om du vill ha en gungställning med plats för vanliga gungor eller om du ska ha en eller flera kompisgungor. Vi rekommenderar att man har en mix av vanliga gungor och kompisgungor för att få en bredare variation.
  • Estimera antalet gungplatser utifrån hur många barn som vistas på lekplatsen. Är det exempelvis en skolgård kommer en kompisgunga troligen att vara för lite.
  • Ha koll på hur gamla barnen som ska gunga på lekplatsen, är det många yngre barn kan det vara bra att ha en låg kompisgunga som hänger nära marken. Ta en titt på gungställningens fallhöjd så ser du vilka som hänger högt och vilka som hänger lågt.
  • Titta vilken fri fallhöjd gungställningen som du har valt har. Den fria fallhöjden är den höjd från vilken man kan falla ner från gungan. Denna tillsammans med säkerhetsytan avgör hur mycket fallskydd som krävs. Dessa tre aspekter kommer att vara avgörande för den totala kostnaden för installationen av gungställningen. Exempelvis så gäller att ju högre fallhöjden är ju tjockare stötdämpande fallskydd kommer att krävas under gungan.
We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept
Folklek logga